dimarts, 3 d’octubre del 2017

Guiatge a peu al Parc Natural del Cap de Creus

Dijous 28 de setembre 2017

PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS
Superfície:         10780 ha terrestres y 3064 ha marines
Data de creació:         12 de marzo de 1998
Durada:            5 hores
Dificultat:            Fàcil. Accesible per persones amb diversitat funcional en un 60%. de la ruta

08:00 del matí. Un dia de cole normal? No…. avui la nostra aula es un lloc màgic i difícil de descriure amb paraules: El Paratge de Tudela del Cap de Creus, un indret únic al món, on la natura ens mostra alguns secrets difícils de veure. Formacions geològiques que normalment estàn amagades sota terra surten i es deixen veure, arbres amb formes i dissenys adaptats al vent i al mar, roques amb formes increïbles, aigües plenes de vida i ocells que prenen un descans abans de continuar amb el seu viatge. Un indret tan espectacular i únic que va merèixer la qualificació de Parc Natural i Reserva Natural Integral l’any 1998. Tan singular i surrealista que es va convertir en font d’inspiració pel nostre pintor més universal, Salvador Dalí

Per arribar-hi, agafem la carretera de Roses a Cadaqués, per continuar després per la carretera de Cadaqués al Cap de Creus (+info https://goo.gl/maps/AD88eX6JVr32). Aquest camí ens portarà a l’accés al Paratge de Tudela, d’accés restringit als vehicles.

Allà s’inicia la nostra ruta. Els nostres guies, educadors ambientals formats específicament per aquesta tasca, ens esperen per donar-nos una visió d’aquest lloc que difícilment trobarem a els llibres o a les webs.

Quan comences a caminar es fa difícil creure que fa només 10 anys hi havia el Club Med, un complex de vacances amb 370 bungalows, 2 restaurants, piscina, anfiteatre, discoteca… Ara, després d’una feina de demolició i recuperació que ha merescut premis internacionals, aprofitem els antics camins d’aquesta urbanització per visitar el Paratge

La nostra activitat comença amb una explicació geològica sobre el que estem veient: estructures de deformació dúctil (zones de cisalla) en roques metamòrfiques (esquistos) i en roques granítiques (pegmatites). Roques, erosionades durant milions d'anys per l'aigua i la tramuntana, que se'ns presenten de forma capritxosa: un camell, una àliga, un conill, un elefant… Estructures que normalment es troben amagades al subsol i que aquí són una explicació viva de 300 milions d’anys d´història de la Terra.

Flora adaptada a unes condicions climàtiques dures, amb formes aerodinàmiques i enganxades al terreny, com el Càdec o el Llimoni, el Coixí de monja o la Seseli ferreny, que no es troba enlloc més del món.

Els nostres guies ens han portat pels camins del GR fins el Far del Cap de Creus, antiga torre de guaita i que és el punt més oriental de la Península Ibèrica. Des d’allà hem pogut visitar la Cova de l’Infern, un punt on es pot veure perfectament el trencament per cisalla i que quan surt el sol s’il·lumina d’un vermell diabòlic i sorprenent. I seguint el petit sender que remunta cap el Far hem arribat a la petita Cala Fredosa, on hem descobert l’altra part del Parc Natural: la marina. Ens hem submergit només amb un neopré i un snorkel entre serrans, julioles, pops i sargs, que naden tranquils al nostre voltant, o s’amaguen als prats de posidònies.

Podria extendre’m en mil detalls i singularitats d’aquest indret, i mai arribaria a descriure el que pots veure amb els teus propis ulls.

Un consell? ves-hi. Fliparàs.

Álvaro Elía





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada